Det handlar om vjsf

Ja, jag syftar naturligtvis om debatten rörande arbetskraftsinvandringen som från högerns håll tagit sig groteska proportioner. Socialdemokraterna och LO har konstaterat att det i flera branscher såsom åkeri, skogsnäring och i vissa delar byggbranschen pågår ett massivt uttnyttjande av människor från andra länder som inte sällan lever under vidriga förhållanden, har extremt låga löner och i stor omfattning saknar rättigheter fast de är i Sverige. Detta görs möjligt med stöd av en lag som kallas Lex Laval vars namn syftar på att EU efter en prövning av ett företag vid namn Lavals agerande hävdar att utifrån principen om den fria rörligheten i EU så ska människor kunna röra sig fritt och arbeta var helst i unionen.

Problemet med frågan består i att om man ska arbeta i Sverige så anser Socialdemokraterna och LO att det ska vara svenska villkor som ska gälla. Därför vill S och Lo riva upp Lex Laval. Reglera arbetskraftsinvandringen. Det räcker inte bara med mer kontroller. För mer kontroller kommer inte att hjälpa. Svenska löner och svenska lagar på arbetsmarknaden ska gälla i Sverige. Men detta motsätter sig den svenska högerregeringen med tillhörande anhang. Anledningen är solklar. Om människor kan komma till Sverige och sälja sitt arbete till lågpris och samtidigt släppa på kraven om sina rättigheter som arbetstid och annat så har man skapat ett effektivt sätt att pressa ned svenska löner och försämra arbetsvillkoren på arbetsmarknaden, utan att man behöver fatta ett enda regerings- och riksdagsbeslut. Utan att parterna på arbetsmarknaden kan göra ett jota. Borgarna kan stilla se på hur deras lönedumparpolitik genomförs av sig själv. Snart behöver allt fler människor både två och tre jobb inom vissa branscher för att försörja sig. Idag rapporteras om att så redan börjar bli fallet.

Lika vedervärdig som denna strategi är, lika självklart är det att om vanligt jäkla sunt förnuft (vjsf) får råda så är det så att principen om svenska villkor i Sverige ska råda. Det är inget annat lands lagar som gäller i Sverige inom några andra områden. Så varför då inom detta? Jo, för att det tjänar ett politiskt syfte.

I debatten drar sig inte högern för att spela på de riktigt ostämda strängarna och hävda att Socialdemokraterna och LO är ute och fiskar i ”grumliga” vatten. Att Socialdemokraterna skulle ha främlingsfientliga motiv till detta. Det är helt absurt och sänker svensk höger till en vedervärdigt låg nivå. Att vilja att människor som kommer till Sverige för att jobba ska göra det till svenska löner och villkor är aldrig att vara fientlig. Tvärt om. Att det kan komma att begränsa arbetskraftsinvandringen som en konsekvens kan vara sant. Men det beror ju på att intresset för att låta människor komma till Sverige och jobba minskar hos dem som kunnat utnyttja detta tidigare. Då kan någon hävda att det är osolidarisk av Sverige att därmed föröva människor rätten att komma och jobba i Sverige. Inte heller detta är sant.

Höjden av osolidaritet är när arbetande människor konkurrerar sig till den absoluta botten vad gäller lön, livsvillkor och värdighet på bekostnad av varandra.Om det sker minskar dessutom skatteintäkterna till samhället och dess förmåga till att skapa välfärd, omfördelning och sprida livschanser minskar. Det är inte bara omänskligt utan också samhällsekonomiskt vansinnigt. Det bryter dessutom mot arbetarerörelsens grundläggande idé om att arbetare i alla länder ska förena sig, mot just precis det som nu sker. Men detta kommer högern och Moderaterna aldrig att förstå. Därför att de är inget äkta arbetareparti. Det är inte svårare än så. De kan säga saker. Göra nya loggor. Krama arbetsrätten. Låtsas. Men det är i agerandet som sanningen kommer fram.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s