Partiledardebatt – May the force be with you

Egentligen är det öppet mål för oppositionen. Det egentligen enda starka kortet de borgerliga har är att Reinfeldt är populär, inte för det han gjort, utan det han lyckas smita undan ansvaret för att han har gjort. Skickligt, absolut. Den typ av statsminister Sverige behöver? Knappast.

Inte heller på området regeringsalternativ har de borgerliga en chans. Men de kommer att tjata om det. Med två av fyra allianspartier utanför eller nära utanför riksdagen enligt mätningarna är alliansen nära nog utrotad. Det går skapligt för M. Men borgerligheten är inte exceptionellt stark i Sverige. M har lyckats med sin plan och de övriga borgerliga har gått på det.

De stora frågorna, jobben och skolan, är inte heller de borgerligas starka kort. Lärare, elever och föräldrar fnyser allt oftare föraktfullt när man nämner Björklund och de borgerligas skolpolitik. Och skolresultaten säger sitt. I senaste budgeten var skolsatsningarna i det närmaste obefintliga. Och Sverige ska konkurrera med kunskap?

Vad gäller jobben, som delvis inte kommer pga brister i regeringens utbildningspolitik, så måste vi nu kunna prata om ett ”jobbsvek” av gigantiska mått. Regeringen lovade att minska utanförskapet 2006. Löftet är inte infriat och utvecklingen har varit den motsatta. Regeringen har vettlöst sänkt skatter som kunnat användas till satsningar på utbildning och nya jobb, utan att dessa sänkningar gett några påtagliga volymer av nya jobb. En del sänkningar har varit kloka, andra helt vettlösa. Snarare sågas flera av reformerna av ekonomer och experter. Men regeringen kör på. Att tappa ansiktet och erkänna misstagen skulle göra att både Reinfeldts och det andra populära kortet Borgs aura skulle kunna blekna. Kvar då blir bara Moderaterna, och Kent, ett parti vars popularitet är betydligt lägre än dess partiledares. Och så resterna av de tre övriga borgerliga partierna då. Och Kent…

De borgerliga har också lyckats med konststycket att prata om en arbetslinje men drivit en bidragslinje. Skickligt. Eller så är det ganska enkelt i ett land med usla politiska journalister? Idag går fler på socialbidrag än är försäkrade i arbetslöshetsförsäkringen. 35 000 människor finns i FAS3. Sveriges enskilt största ”arbetsgivare”. Människor kastas fortfarande ur sjukförsäkringen och in i fattigdom istället för rehabilitering. Ingen av de 130 000 000 000 i sänkta skatter har hjälpt mot detta. Uppenbarligen. Sverige har rekordhög arbetslöshet bland unga. Trots sänkt arbetsgivaravgift för denna grupp för dyra pengar. En reform som sågas av experter också den.

Också på miljöområdet är regeringen pinsamt svarslös. De har gjort Sverige till ett ambitionsfattigt land på miljöområdet. Vår topplacering som miljönation är historia. Och vad kommande generationer får betala för detta vet ingen. Antagligen dyrt.

Som ett resultat av ovan mycket ytliga sammanfattning av de 6 åren med borgerlig politik väljer nu de borgerliga att ha presskonferenser om S politik och skriva artiklar om att oppositionen inte har lösningar för framtiden. Skrattretande. Om de borgerliga istället såg vad de ställt till med och om de samtidigt kunde respektera sina motståndare och lyssna till dem så skulle de höra att S föreslår lösningar på alla de misslyckanden som regeringen nu är ansvarig för. Men de kör hellre kampanjer och dimridåer än tar ansvar för sin egen politik. Politik är mer än lek om makt såsom de borgerliga tycks tro. Det handlar om människors vardag och liv.

Jag hoppas att svenska folket är kloka nog att se bortom detta spel. Jag tror det. Men oppositionen och S måste göra jobbet med att slita av fernissan som regeringen effektivt målar över alla de brister som nu finns. De borgerliga är duktiga på att hantera media. S måste föreslå hur landet ska sättas samman på ett trovärdigt vis för att hålla över tid. Lyfta fram sina förslag. Till slut räcker inte regeringens tunna lager med skönmålning för att hålla ihop bilden. Tillslut brister det och verkligheten ramlar fram.

Vi är snart där. Om vi inte redan är det.

Kör hårt ikväll Stefan! May the force be with you:)

/J

Annonser

2 Comments

  1. Jag gillar Löfven och Du gillar Reinfeldt (men inte Björklund?). Synd, men Alliansen är ju väldigt homogen och samstämd.
    FP+S vore väl något för Eskilstuna? Speciellt för skolans bästa.
    För övrigt är ni politiker väl pålästa, men ibland ”snurrar” ni till det med onödigt barnslig retorik. Trovärdighet?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s