Dags att använda RUT på statsmakten och städa ut?

Jag håller fast i min inställning om att inte instämma i hackande på Lööf om Tillväxtverket etc. Det blir bara smutsigt. Hon får reda ut det där.

Men jag måste ändå medge, att nu när sak på sak kommer fram så undrar jag ändå om det inte råder en mycket sjuk kultur som vuxit fram runt ministrar, staberna runt dem och i vissa andra statliga institutioner? Kanske har det ätit sig långt in i statsapparaten?

Det verkar råda en enorm respektlöshet inför skattemedel och det verkar finnas en ansedd rätt att äta och dricka gott och framförallt dyrt på medborgarnas bekostnad. Det skadar förtroendet för demokratin. För oss folkvalda och tjänstemän som försöker vara goda föredömen och följer regler och riktlinjer känns det tråkigt. Vi gör också fel. Det är inget konstigt. Men det är skillnad på enskilda misstag och vad som nu verkar vara systematisk sjuka.

Jag sade det då. När hyresersättningarna i riksdagen briserade. Jag säger det nu. Städa ut ordentligt. Fram med riktlinjer. Se till att arvoden, ersättningar och förmåner harmoniserar mer med vad folk kan acceptera utan att vika för populism. Följ upp och granska. Bygg hinder för att hindra misstag. I den mån kommuner behöver hänga på kommer de att tvingas göra det.

Det vore bra om S tog initiativet. Också internt. Ett arbetareparti med devisen ”gör din plikt kräv din rätt” kan inte se på när stat och myndigheters förtroende smulas sönder av individers och gruppers lockelse att huvudlöst festa på andras bekostnad. Personalfest och representation är en sak. Det vi nu ser rapporteras är någon annat. Något är fel. Särskilt när det verkar som att saker medvetet gömts undan. Gör fel, men stå då för det. Det är jobbigt, men lättare i längden.

Det var såhär den överklass agerade som arbetarrörelsen en gång tog makten ifrån och införde demokrati mot dess vilja. De festade rejält för pengar någon annan arbetat ihop. Nu är det farligt nära att demokratins företrädare oavsett politiker eller tjänsteman själva blivit denna överklass.

Att de borgerliga nu verkar ha hamnat där kanske går att förklara. När de fick makten 2006 blev de kanske lite exalterade och ruset har bitit sig fast? Tyglarna har inte varit tillräckligt strama. Ytterst ansvarig är Statsministern. Men han håller sig nog undan nu. Klokt men fegt.

Det är inte lika livat nu i folkhemmet som när en Sosse gör fel. Men människor är ändå besvikna. Det vore klädsamt om S nu följer upp Pagrotskys initiativ om anmälan till KU med ett initiativ till en rejäl storstädning i statsapparaten.

Värst av allt är att jag för första gången i mitt liv håller med skattebetalarnas förening. Åtminstone lite grann. En organisation som brukar anses vara mycket borgerlig.

http://mobil.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article15256493.ab;jsessionid=FFC4462A499F645F9581C14FDE2D81F4.mobil-www3

/J

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s