Nej. Jag skiter inte i vad folk tycker. Tvärtom.

Svar på insändare i Eskilstuna-Kuriren

Då kan vi reda ut detta en gång för alla. Jag har aldrig sagt att jag ”skiter i vad folk tycker”. Jag är mycket mån om att understryka vad rollen som folkvald innebär. Det är inget vanligt jobb. Det handlar om att samla in mängder av uppfattningar och sammanfatta det i något som på lång sikt alltid är det bästa för stans utveckling och de flesta medborgares bästa. Samtidigt som du som politiker måste vara beredd att ta debatten i frågor som kan möta motstånd men ändå är bra för Eskilstuna.

Vad syftar då ”citatet” ovan på? Jag har aldrig på en presskonferens yttrat dessa ord. Det enda jag har gjort är att i starka ordalag, på telefon, förklarat att jag inte kommer låta mig styras av anonyma kommentarer på exempelvis tidningars hemsidor. Att jag låter mig endast påverkas av människor som vågar stå för sin åsikt. Detta då det är omöjligt att avgöra hur representativa åsikter är när de kommer i form av anonyma inspel. Jag vore oansvarig om jag lät mig styras av dessa.

Kommentaren gav jag på frågan om det är klokt att kommunen är på en fastighetsmässa utomlands där vi jagar jobb och investeringar till Eskilstuna. Och mitt svar är fortfarande ja. Om jag skulle lyssnat på de anonyma röster som sagt att vi inte ska åka, och låta dessa styra vårt arbete i detalj så hade vi inte haft en del av de avtal vi idag har på plats. Så är det. Det ingår i mitt mandat att avgöra vilka prioriteringar som är kloka att göra. För tydlighetens skull vill jag också säga att det är motvilligt jag reser i tjänsten. Men det är nödvändigt ibland. Det ingår i uppdraget. Men det tar tid och försvårar för familjelivet. Världen är större än Eskilstuna och vi behöver vara med där saker sker.

Det vore mer oroande om vi folkvalda lät oss påverkas av anonyma inspel och enskilda andra högljudda anonyma individer istället för att som jag och många andra folkvalda väljer att göra. Vi träffar individer, företag, föreningar och andra intressen öga mot öga eller i samtal på telefon för att med de perspektiv som då bidras med som grund för att ta ställning i viktiga frågor. Vi finns tillgängliga ”på stan”, e-post , sociala medier och en rad andra kanaler. Det är via dessa vi lyssnar och lär. Demokrati kräver öppenhet men också att människor ska kunna och våga stå för sin åsikt. Börjar vi forma samhället i anonymitetens dunkla hörn, då är vi farligt ute.

För övrigt är det ovanligt att folkvalda får kritik för att vilja ”göra för mycket” eller vara fartblind, så som insändaren menar. Eskilstuna stod och stampade, backade, i 30 år. Vi har stora eftersläpande behov inom såväl välfärden som fysiska byggnader. Vi måste jobba ifatt om vi ska vara en konkurrenskraftig ort för människor och företag att etablera sig i så att vi får ner arbetslösheten. Samtidigt ska vi självklart klara det utan att äventyra ekonomin. Det är inte fartblindhet. Det är att ta ansvar och jag menar att det är den utvecklingen alla de jag möter utanför de anonyma kommentarerna vill se.

Vänligen

Jimmy Jansson (S)

4 kommentarer

 1. Goddag KSO!

  Bra klargörande!
  Hoppas nu att Du inte tystnar i debatten.
  Finns det statistik över lokalpolitikernas citat, uttalanden och debattinlägg/-svar i pressen?
  ”Gapar” vänstern mer än mitten och högern?
  I övrigt väntar vi på förvaltningsrättens yttrande om Statt-affärens hyresavtal/-bidrag. En relativt liten fråga i sammanhanget, men ändå…
  Vi får inte glömma att politiken innehåller ett stundtals komplicerat rollspel. Allt för att vinna klarhet och sympatisörer. Vissa vinner röster genom sk populistiska uttalanden. Men den kloka delen av valmanskåren väljer rätt!
  Hur ska man se på ”populariteten” hos det främlingsvärnande och kulturkonservativa SD? Är de fientliga till eller värnar de våra nödlidande asylsökande? Var tionde röstar på SD i Eskilstuna. Många av dessa är avhoppare från SAP!
  I ärlighetens namn tycks SD vilja föra en restriktiv och välkomnande invandringspolitik. Om de verkligen står för detta, så bör de vara mycket tydliga i praktiken på den punkten. Då är vi ju alla överens om ”tagen” och kan fokusera debatten på politikens kärnfrågor (VSO). Hur som haver kommer ofta många av våra invandrare på efterkälken pga bristande språkkunskaper och andra ”kvarnstenar runt halsen”. Vi socialliberaler ( S+FP; + ?) kan inte ”skita i dessa fakta”, eller hur Jimmy?
  En liberal värnar frihet (under ansvar och hänsyn) i alla dess former.
  Alla vill vara fria och trygga under rättvisans baner.
  Ofrihet i yrkesliv och civilliv är inte ”kul”.
  Men kom ihåg att vi vill se ”rättvis rättvisa”! Skillnader måste tyvärr finnas!
  Vidare måste det finnas förväntningar och krav på såväl organisationer som individer. Det mår vi alla bra av och då får vi ut mest värde för pengarna (inkl. skatten).
  Det vi möjligen kan skita i är att hålla käft om orättvisor och t.ex. överbyråkratiskt och ineffektivt nyttjande av ”allmänna skattemedel”.
  De ”fria” rösterna får inte tystna. Då insjuknar samhället.
  Leve civilsamhället och det nyttoeffektiva demokratisamhället.
  Och så kan vi nog ”skita” i dålig smak, skräpkultur, skräpmat, men NEJ, det kan vi nog inte. Vi måste uppmuntra god stil (etik&moral) genom att upplysa och bilda de ”blinda”.
  ABF och TBV m fl bildningsförbund har fortfarande en viktig komplementär uppgift i kunskapssamhället.
  Vi får inte bli så inskränkta så att vi skapar en falsk övertro på K&L:s förmågor. I det sammanhanget föreslår jag att vi ”skiter i” i kryptokommunistitiska irrläror. Men vid behov måste (tvingas) man tillgripa gränsöverskridanden för helhetens bästa. Så läge S inte ”skiter” i V kommer sannolikt konfrontationspolitiken att fortsätta i Eskilstuna, såvida inte MP tar sitt mod och förnuft (tecken finns faktiskt) till fånga och ”köper” inflytande i högerblocket.
  Vi får se om MP bekänner ”färg” inför nästa val. Vegetativ politik brukar kunna genomskådas!
  Från 2015 är min vision: ESKILSTUNA – den frihetsälskande staden. Trygghet och frihet skapar värdiga individer och ett snällt samhälle.

  Hans-Erik

 2. PS.
  Nåväl, så kallade ”vita lögner” må vara tillåtna i i den politiska stridens demokratiska hetta!

 3. Shirley Clamp – Jag ljuger dig full

  Ursäkta om jag fumlar med denna Spotify-länk

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s