Almedalen i korthet

M vill samarbeta med facket och tycker språktest är löjligt, samtidigt vill M att a-kassaeavgiften ska skilja mellan olika facktillhörigheter såsom regeringen tidigare bestämt. M vill nog ha fler pappamånader i föräldraförsäkringen. M konstaterar att det är jobbigt att jobba natt men glömde att den skenande arbetslösheten och de ökade bidragen gör att det är jobbigt för många att vara arbetslösa också.

FP gillar språktest och vill försvaga facket genom svagare LAS men vill till skillnad från M ha samma a-kasseavgift för alla. Samtidigt som partivänner i FP vill att partiledaren avgår och att partiet läggs ner. Också FP är sugen på fler pappamånader. Om inställningen kvarstår efter nedläggningen är oklart.

C tycker att Alliansens låga har slocknat, reformer uteblir och vill att partierna ska bada ihop igen? Men det tycker inte KD-3,5%. De är nöjda? Men både KD och C tycker som FP och är inte överens med M om att a-kassans reformering som gjordes av regeringen själv slår hårt mot folk. FP och C vill att LAS försvagas till förmån för att kompetens ska styra mer vilka som får sparken och ej, vilket redan är fallet. M är som sagt emot för de vill låta som S. KD är inte för fler pappamånader. Absolut inte! Män tjänar i regel mer och det är skäl nog för att pappor inte ska vara hemma och larva med sina små barn.

M tycker att partierna inte ska dra åt olika håll utan visa på enighet och inordna sig i Alliansen. FP,C och KD tycker att det är viktigt att de får profilera sig. De håller ju på med nya program om vad de tycker i olika frågor. Hur dessa nya program för var och en ska kunna bli gemensam regeringspolitik efter att partiernas medlemmar slagit fast dem verkar ingen ha tänkt på….

För att sitta i samman regering med kollektivt ansvar för att styra landet så spretar det rejält. Det finns även många fler frågor som inte lyfts i Almedalen. Partistödens redovisning exempelvis.

Justja. V vill förbjuda vinst i välfärden. Välment. Men de glömmer de upp till 300 000 barn som måste ta vägen någonstans om deras skola måste lägga ner i fall företagen tappar sugen. Föra att inte tala om alla gamla som bor på privat boende. Och alla privata behandlingshem för socialt utsatta ungdomar. Tandläkare. Vårdcentraler. Hoppas S kan komma med något som får bort oseriösa lycksökare i välfärden och ändå bejaka mångfald och valfrihet med kvalitet och valuta för skattekronan främst. Det går i andra länder och S borde kunna visa en modell som ligger mellan högerns och vänsterns trubbiga syn.

Detta är nog ungefär vad vi som följt det hela hemifrån uppfattat av Alliansens m.fl vecka på Gotland.

I morgon är det Socialdemokraternas dag. Vi får se vad som kommer ur det.

God natt alla goa vänner!

Annonser

1 Comment

  1. Din mittenkompass tycks fundera bättre och bättre. Hur ser Du på skillnaden mellan riks- och lokalperspektiven (Eskilstuna konkret)? S (efter Juholtarns vurpor) uppträder alltmer ”balanserat”. Enighet i lokala frågor och bredare mittensamverkan i Eskilstuna är min önskan. Därför lägger jag ”åsiktstid” på lokalkpolitiken. Kalla det mittenideologi om du vill.
    Fortsätt i lugn,myndig och trovärdig ”Löfvenstil”. Nu är det halvtid i politiken. Den dag Du öppet uttalar att Du (och S lokalt) är ”socialliberaler” (du hyllar ju individernas storhet och valfrihet), då befruktas en ”mittenkoalition i Eskilstuna. Två års ”graviditet” går fort, men vänta inte för länge med ditt beslut!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s