Bygg Eskilstunas/ Torshällas egna ”Mälarstäder”.

Idag hade vi ett seminarie om kommunens bostadsbyggande. Jag hade förmånen att få hälsa välkommen och passade då på att lyfta några förslag/ inspel och tankar inför framtiden. Du får dem här på bloggen nu. Klart är att Eskilstuna måste bygga mycket bostäder de kommande åren och att vår beredskap måste minst fördubblas som det ser ut.

Först och främst, varför flyttar människor och företag? Människor flyttar mindre än vi tror. Och ska människor väl flytta så är det i regel av mycket goda skäl. Kärlek, utbildning, jobb eller attraktiv boendemiljö. Uppnår vi det sista är sannolikheten stor att vi blir kvar. Vi måste således bygga attraktiv, spännande och blandat. Människor flyttar till bra boende. Företag flyttar till människor som kan bidra i företagen. Vi måste alltså både bygga för att människor flyttar hit, men också för att de ska kunna flytta hit. För att vi ska kunna locka fler genom bra boende och därmed företag och jobb. Så måste det fungera. Bostaden är och måste vara varje människas trygga punkt i livet. Det förenar nog de flesta av oss med varandra.

Viktigt är också att därför att förstå att bostadsfrågan inte kan överlåtas enkom till marknaden. Det är inte en handelsvara vilken som helst. Bostad är en rättighet.

Bostad är därför politik och politiken måste ta ansvar och kliva fram. Sverige har inte ens en renodlad minister eller utskott i riksdagen för bostadsfrågan. Katastrof! Byggandet i Mälardalen lever inte på långa vägar upp till potential och behov. Det hämmar oss.

Unga, äldre, familjer stora och små. Stad och land. Ekonomi. Minska bilberoende. Närhet till service. Allt detta måste vägas in. Det gör det också så svårt. Hyra eller äga. Allt detta är viktigt. Och mycket utgör sprängstoff i debatten.

Kommunen måste till att börja med ha god och modig markberedskap. Kunna stötta och lyfta fram privata byggare snabbt och effektivt. Använda sitt eget ägande. Här måste Eskilstuna, Mälardalen och Sverige bli bättre.

Några tankar för att åstadkomma fler bostäder:

Bilda ett gemensamt byggbolag i mälardalen ägt av kommuner och kanske det privata gemensamt. Låna billigt, vilket kommuner gör, mindre krav på avkastning. Sälja eller äga själv. Vinsten vid försäljning kan gå till att renovera allmännytta. Lägre vinstkrav kan kanske erhållas. Billigare kostnad för material vid upphandling genom storskalighet. Vi betalar dyrt för materialet i Sverige idag. Vi kan också sprida risk och ökar då möjligheten till byggande.

Eskilstunas bör skapa två egna ”Mälarstäder”. En i Torshälla och en i Sundbyholm. Två moderna noder med hög exploateringsgrad, rejält på höjden, rejält med flerbostadshus, kollektivtrafik, samhällservice, privat service. Hållbart byggande. Nära vatten och natur med lagom avstånd till centrum. Men ändå som två toppmoderna stadsdelar mitt i naturen. Två moderna stadsdelar som reser sig vid Mälaren och bildar en port mot Eskilstuna. Annorlunda, spännande och attraktivt!

Bygg högt i centrum. Utmana stadsbilden. Allvaret måste tas i miljö- och klimatfrågan. Dagens utmaningar kan inte bli olösta pga historia. Ta urban utspridning på allvar. Vi behöver åkermarken till framtidens mat. Tar vi inte höjd idag, får framtiden bekymmer.

Tomträtt på villor. Kan tomträtten spela roll 2012? Eller se det som kommunalt lån med låg ränta? Priserna stiger på villor. En ny modell för att vanligt folk ska ha råd med villa bör prövas. Tomten är ofta 1/3 av priset på villor, nära nog. Samtidigt råder inte brist på småhus, om vi får fram lägenheter.

Komplettera i allmännyttan. Pröva nya ägandeformer. Sälj ibland för att bygga nytt. Använda kommunalt ägande som samhällsverktyg. Omvandling av hyresrätter måste inte alltid vara fel. Men om så sker ska det inte vara på rea och pengarna ska användas till renovering eller nyproduktion av hyresrätter.

Tänka nytt och annorlunda är nödvändigt. Pröva nytt. Höga krav på oss själva vad gäller kvalitet, arkitektur och energi är viktigt. Bygg på vindar. Bygg på befintliga hus. Skapa spännande städer. Många funktioner och flexibilitet. Experimentera med material, vinklar och färger. Låt byggnader vara vackra och sköna att titta på. Släpp loss!

Då kommer människor. Då kommer företag. Då kommer fler människor. Då kommer jobben. Gör vi rätt så finns stora skäl att tro att den inflyttning vi idag ser är något vi med råge kommer överträffa. Då skapar vi också jobben. I det korta och långa perspektivet. Många kommuner har idag obefintlig bostadspolitik. Däribland huvudstaden. Om vi är bättre i Eskilstuna så är det till vår stora fördel.

Låt oss vara kreativa. Låt oss bygga boende för framtiden.

/J

Annonser

1 Comment

  1. Bra tänkt, ja mycket bra!
    Förutom det där med byggbolaget. Gamla BPA (numera PEAB)? Nej tack! Bestämt!
    I övrigt klokt.
    ///H-E F.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s