Dags för självförtroende

Eskilstuna är en stad med en lång, stolt och intressant historia. Den som har läst på vet att Eskilstuna på ett mycket påtagligt vis är en del av den svenska historien. Den industri och de produkter som konstruerats och producerats i vår stad har sålts över hela världen. Tillsammans med dessa produkter har följt ett bekräftat kvalitetssignum. Den skicklighet och den yrkesstolthet som i århundraden har byggts in i allt det som tillverkats av hårt arbetande eskilstunabor kan inte förringas och får inte glömmas. Vi har haft ett självförtroende som stad och som individer. Med rätta.

Vi vet alla hur viktigt ett arbete och ett kunnande är för den enskilda människan. Alla vill vi kunna vara stolta över oss själva och det vi kan bidra med på arbetsplatsen och i samhället. Vi vill alla göra nytta och känna oss stolta. Det är mänskligt. I arbetarestaden Eskilstuna är det många tusentals människor, kvinnor som män, som genom åren  gjort just detta. Det har utan tvivel präglat och präglar vår stad och oss som lever här. Det finns en envishet och stolthet att ta fasta på. En kultur som vi kan bygga på inför framtiden. Men först måste vi identifiera den.

Det är den kulturen som gör att vi inte låter någon trampa på oss genom att elda ner vårt Stadshotell. Samma kultur accepterar inte att myndigheter bedriver verksamheter i vår stad som behandlar människor från andra länder illa på någon förläggning. Det är detta som gör att medborgare med rätta blir uppröra av så kallade ”politikerpensioner”. Det finns en kultur som säger att saker ska hanteras rätt i vår kommun. Att det ska vara ordning och reda. Att folkvalda inte ska hålla på och snirkla sig utan att vi ska stå för vad vi tycker och sedan göra det. Eskilstuna gillar racka puckar.  Att det ska finnas en rättvisa i vår samhälle, i vår stad. Vi är präglade av en ibland upplevd, kanske lite rå, men rak uppriktighet. Det är väldigt mycket av eskilstunas kultur, som jag ser den. Kanske kan den faktisk sammanfattas i den klassiska ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Eller varför inte: Arbetets ära och glädje. Såsom namnet på vår staty på torget. Sen är det inte alltid kul att gå till jobbet. Jag vet. Men de flesta som har ett jobb att gå till är ändå glada för det.

Detta som jag beskriver är något att vara stolt över. Att bygga vidare på. Vår kommun ser annorlunda ut idag än för tio eller hundra år sedan. Och det är naturligt. Tidens gång kallas det. Vi har att göra det bästa av situationen. Och det finns utmaningar. Till och med svårigheter. Men det allra mesta går i rätt riktning. En annan del av vår nya kultur av idag är kanske att vi allt för ofta fokuserar på problem istället för att glädjas åt våra möjligheter och framgångar för att använda detta till ytterligare framgångar. Vi har kanske alltid varit lite ”truliga” som en del skulle beskriva det. Jag skulle nog snarare kalla det för ”vaksamma och skeptiska”. En lite avvaktande hållning där vi inte låter oss luras till vad som helst. Vi vill ha fundament bakom ord och handling. Inte ens politikerna kommer undan. :) Något väldigt bra alltså. Något robust att bygga på. I Eskilstuna är ett handslag alltid ett handslag.

Men denna hållning kan lätt gå över till negativism och avståndstagande till det som är nytt och inte följer mönstret som vi är vana vid. Det är en fara om vi hamnar där. Då stelnar vårt samhälle, vår kommun, och vi blir inte en av de moderna och spännande platser som kommer att kunna locka ny teknik, innovationer, människor, idéer, kapital och allt annat som stärker vård stad och oss som vill leva här. Vi måste vakta på oss själva. Våga ha självförtroende att kasta oss ut i det okända en smula. Det kommer att löna sig i längden. Progressiva städer med förmåga att stå stabilt med fötterna i sin tradition och historia men som samtidigt klarar av att följa med i samhällsförändringen och vara självkritiska och nyfikna är dem som kommer att gå vinnande in i framtiden. Vi ska vara en av dessa städer. Det finns inget annat. Vi ska visa vad vi går för i denna kommun.

Vad vi ska göra, och vi alla måste hjälpas åt med i denna kommun, det är att bygga vidare på den robusta kultur vi har och är. Den stolthet som byggt denna stad måste fram. Tidigare generationer av hårt arbetande medborgare förtjänar det. Vi som finns här nu förtjänar det. De som kommer efter oss förtjänar det. Hämta upp det självförtroende som byggt vår stad. Erkänna för oss själva att vi är duktiga i Eskilstuna kommun. Att det allra mesta av det vi gör hemma, på det privata företaget, föreningen eller på jobbet i kommunen gör vi jäkligt bra! Att vi inom vissa områden faktisk är bäst till och med.

Det är okej som medborgare i denna stad att vara stolt över sitt arbete och kunnande. Det är inte fel att skryta över sitt dagsverke, sitt företag, sina skolresultat, sina barn eller sin stad. Man få till och med säga bra saker om sina politiker ;) Det är okej att berätta för andra att det finns massor av fantastiska människor, individer, som varje dag gör enorma insatser, ibland själv, ibland tillsammans, för att steg för steg föra sig själv den här kommunen, städerna Eskilstuna och Torshälla framåt samtidigt som enskilda människor växer enormt under samma resa. Vi får prata om vårt fantastiska logistiska läge. Om vår vackra stad. Om den äldreomsorg i nationell toppklass vi har. Vårt Energi och Miljö som är i världsklass inom vissa områden. Men vi får också säga att vi vill mer med skolan. Att den måste bli bättre, och framförallt att eleverna måste få möjligheter att klara sina kunskaper och därmed resultat. Att det saknas resurser. Att vi är en av många kommuner med etablerade kriminella, men som vi vill ha bort från stan och vi visar det. Stolthet och självförtroende kan också komma ur att erkänna och våga ta tag i saker. Gå till dig själv. Hur bra mår inte de flesta av oss när vi äntligen tagit mod till oss och rett ut en svår fråga, kanske med en kollega, som vi gått och burit på? Visst känns det bättre efteråt? Lättare att komma framåt.

Det är dags  att se vilka vi är och visa vad vi går för i denna kommun. Dags att på allvar hämta kraft ur allt det fantastiska goda som görs för att möta våra utmaningar och bygga vidare. Sluta gnälla och börja var kritiskt konstruktiva. Växla upp! Det är vår kultur och vi ska vara glada att vi har den och därför erbjuda fler att vara en del av den och utveckla den. Vi har slagits ner som kommun förr. Vi har alltid rest oss. Vi kommer att slås ner igen. Och vi kommer att resa oss igen. Och igen. Och igen.

Vi blir framgångsrika bara om vi inser att vi faktisk i det allra mesta är framgångsrika. Dags att sluta skämmas och börja leva ut vår kommun. Älska den du själv är. Se till att kunna älska det du gör.  Älska Eskilstuna!

Dags för självförtroende igen.

 

/J

3 kommentarer

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s