Att blogga eller inte blogga, det är frågan

Det var lite för länge sedan jag skrev några rader, men nu är jag på plats igen. Mycket har hänt sedan sist och jag ska inte skiva om allt här, bara det senaste. Är precis hemkommen från ett bra öppet möte om kommunens översiktsplan som Gredby Socialdemokratiska Förening anordnat. Många kom från grannskapet, vilket var roligt. Framför mig står tv:n på och i vanlig ordning tittar jag på nyheterna. Stora frågor är valet i Västra Götaland, där jag kan konstatera ett uruselt valdeltagande, så nu vet vi nog hur intelligent det är med skilda valdagar. Men jag kan också konstatera att det går allt bättre för mitt parti. Både i Västra Götaland och i Örebro har vi fått ökat förtroende. Det känns såklart kul.

Här hemma i Eskilstuna har vi i förra veckan avverkat ett kommunstyrelsesammanträde. Långt ord. På dagordningen stod många spännande ärenden. Bland annat beslutade vi om ett markanvisningsavtal på logistikparken i Eskilstuna. Det börja röra på sig nu. Riktigt spännande. Jag ser många jobb framför mig. På kommunstyrelsen satte vi också fart på arbetet med att göra Eskilstuna till en Fair Trade City. Det är rätt att ni som lägger era skattepengar i våra händer ska veta att vi använder dem etiskt och ansvarsfullt när vi köper saker till verksamheten som kommunen bedriver. Fair Trade kan bidra till det. Tråkigt är att de borgerliga partierna inte tycker att detta är en lika klok idé. De som annars brukar försöka verka så ansvarsfulla med hur skattemedel används. Men viktigast är väl lägsta pris, till vilket pris som helst? Rätten till drägliga arbetsförhållanden och en rimlig lön kanske inte är lika lockande. Det rör ju människor långt utan för Sveriges gränser. Ja, jag är ironisk. Men det är för att jag tycker att denna fråga är viktig. Fair Trade förändrar inte världen, men det blir definitivt inte sämre av det.

På kommunstyrelsen har vi nu också fattat ett delbeslut om att införa sk ”Kommunal Friskola”.  Ökad pedagogisk frihet, mer elev-, personal- och föräldrainflytande. Men utan att skattemedel försvinner i vinst till intressen långt utanför medborgarnas. Tråkigt är dock att de borgerliga i kommunen inte vill att Näshulta Skola eventuellt ska kunna bli en av de första skolorna i kommunen av detta slag. Var är lusten att pröva nytt och utveckla skolan i kommunen hos de borgerliga? Vi måste våga pröva nytt för att klara skolutmaningen. Vi kan inte fastna i gamla hjulspår. Jag hoppas fortfarande på en bred samsyn runt skolan i kommunen. Men med denna brist på vilja till utveckling från borgarna så ser jag det som svårt just nu. Hoppet lever fortfarande hos mig och majoriteten i vilket fall.

För övrigt vill jag bara understryka den strid vi också har runt huruvida vi vill ha religiösa friskolor i kommunen eller ej. Jag säger nej, nej, nej och åter nej! Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern säger ja. En eloge till Folkpartiet Liberalerna som är av samma uppfattning som jag och majoriteten. Svensk skola ska vara fri från religiös påverkan, från alla religioner. Punkt slut. Jag har argumenterat för det tidigare här på bloggen. Mycket är det läraren i mig som talar. Men också det faktum att skolans undervisning enligt läroplanen ska vara allsidig och saklig.

Jag konstaterar också att Eskilstuna kommun har halkat ner på Svenskt Näringslivs rankning om företagsklimatet. Det är självfallet tråkigt, men inte så oväntat. Finanskrisen sätter sina spår. Jag har haft en bra dialog med några av näringslivets representanter och har idéer om några saker som jag ska pröva framöver. Nu pågår dock ett djupare analysarbete runt resultatet.  Återkommer i detta viktiga ämne.

Jag har nyligen också konstaterat att Eskilstuna-Kurirens ledare åter har gett mig lite uppmärksamhet. Den här gången var jag populist för att jag tycker att Reinfeldt inte fattar att det finns många kommuner i landet som är oroliga över att den grova kriminella brottsligheten breder ut sig och får fäste och att vi saknar, och blir av med, de få lokala verktyg vi har för att motverka den. Om Kurirens ledarskribent hade orkat lyfta på häcken och masat sig de tio metrarna till journalisten som skrev artikeln som låg bakom ledarens text och frågat vad Jansson sagt, men som inte alltid ryms i en artikel med begränsat utrymme, så hade hela frågan fallit. Jag var tydlig med att vi aldrig trott att ”västförbud” löser problemet. Och att vi insett från början att det inte är troligt att det blir tillåtet. Men att det varit ett sätt att marker en lokal frustration i landets kommuner, riktad till lagstiftaren, riksdagen. Och att vi kommer att fortsätta göra uttryck för frustrationen på olika sätt. Att vi inte ger oss. Men ledaren är av naturliga själ inte intresserad av sanningen, eller hela bilden. Bara av att koka ihop halvsanningar om en socialdemokratisk politikers uttalanden. Också Kurirens ledare måste förtjäna sitt uppehälle ;) Jag bjuder på det. Yrkesheder finns kanske inte inom alla kårer?

Till sist vill jag tacka både Eskilstuna-Kurirens ledarsida och Centerpartiets Arne Jonsson för att ni bidragit till marknadsföringen av min blogg på bästa plats i Eskilstuna Kuriren. Så mycket reklam för min blogg hade jag inte kunnat köpa. Och jag hade absolut inte hoppats på att det skulle bli såhär ;) Att sedan hela bloggens existens faller inom ramen för de riktlinjer som kommunfullmäktige, inkl. Arne Jonsson, fastslagit, bör påpekas.

Nu ska jag kika på nittileaks och skriva en debattartikel om regionbildning.

Ta hand om dig själv och de dina!

Vänligen

/Jimmy

2 kommentarer

  1. Bra skrivet ang. s.k. västförbud Jimmy, finns det något som samhället ska reagera mot och ta avstånd från så är det sammanslutningar vars högsta syfte är att profitera på andras lidanden.
    Hur man än vrider och vänder på det känner jag en viss personlig stolthet i att du gör det jobb du gör, lite som ”jag mötte Lassie”, även om vi långt ifrån tycker samma sak i alla frågor. Någonstans känner jag mig iallafall rätt säker på att vi har samma mål med det vi tycker och tänker avseende politik, vilket väl kanske är det som är huvudsaken :)

    /Anders Johansson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s