Det rödgröna samarbetet i Eskilstuna fungerar bra!

Efter ett par månaders arbete med att få ihop en gemensam rödgrön budget för Eskilstuna kommun, är vi äntligen i hamn. I någon mening kan man säga att denna budget var det första verkliga testet på våra tre partier efter att vi beslutat att samarbeta med varandra. Självklart hade vi i de förda diskussionerna inför samverkan känt av varandra i strategiska och viktiga frågor, men det är inte fören i det skarpa läget det visar sig om det håller. Men det höll!

Vi har i dagarna presenterat ett framtidsfokuserad budget med betoning på de områden som vårt samarbete tagit fasta på. Nya jobb, utbildning, grön omställning och rättvisa. Allt detta finns med i budgeten. Vi tar nu det första rejäla steget mot en ordentlig och långsiktig satsning på skola och utbildning i kommunen. Vårt mål är att barnen i Eskilstunas skolor ska ha samma skolpeng som ett genomsnittligt barn i landets skolor. Men vi vill också arbeta med skolutveckling och pedagogiskt innehåll och därmed lusten att lära. Med budgeten för 2011 är mer än halva målet om att de ekonomiska resurserna uppnått. Vi rödgröna klarar dessutom av det utan att smygspara på både skola och annan verksamhet genom att inte ge full ersättning för ökande löner. Vi ger full täckning för lönerna, som alltid. Om vi inte gjorde det skulle färre kunna jobba kvar till förmån för att få pengarna att räcka till den resterande personalens löner. En modell som vi Rödgröna också tycker är viktig ur ett demokratiskt perspektiv. Ska man spara eller prioritera om resurser bör det ske med ärlighet och tydlighet, även om det är valår.

Vi klarar också av att ta detta delsteg i skolsatsningen, utan att slå sönder viktiga delar inom vuxenverksamheten. Vi har därmed en budget för helheten och vi ställer inte olika gruppers behov mot varandra. Det kallas jämlikhet i vår värld, och det är vi stolta över.

Det ska bli kul att granska högerpartiernas budget i Eskilstuna. De verkar allt mer desperata och tycks inte dra sig för några metoder för att försöka framhäva sig själva och misskreditera oss Rödgröna. Ett nytt inslag är också att bryta långtgående blocköverskridande överenskommelser som är viktiga för orten på lång sikt. Det kommer att skada ortens utveckling är jag rädd. Men i krig och kärlek är ansvar kanske inte en så högt prioriterad fråga för högern?

Jag läste på en kvinnlig centerpartistisk riksdagskandidats blogg där hon i luddiga termer hävdade att något kommunalråd i kommunen lovat en förening bidrag mot röster i valet. Intressanta anklagelser, som dessutom är så skickligt utformade att de inte blir till förtal, men ändå sår ett frö. Sådant bidrar till att smutsa ner demokratin och valrörelsen. Man får utgå från att hon vet att det hon skriver om verkligen stämmer. Alla vet att bidragen till föreningarna i kommunen regleras klart och tydligt och att ingen politiker kan dela ut sådana hur som helst. Därför är sådana rykten alltid nonsens, men ändå finns det de som vill skapa sådana av någon anledning. Trist, men det säger mest om den som agerar på det sättet.

Tyvärr är jag rädd att vi kommer se mer av den varan från högerhåll, det blir så när man känner sig hotad och i underläge. Det är mänskligt, men inte mindre tragiskt för det. Själv tänker jag fokusera på vår politik och se till att den är bra för kommunen och dess invånare. I den mån jag ska granska högern, så kommer jag att vara saklig och ärlig. Två ord som högern nog inte har i sin vokabulär.

Må väl!

/J

Lämna en kommentar